skogsmullarna

Alla inlägg den 16 januari 2014

Av Nina och Sofia - 16 januari 2014 20:13


När det är vinter och kallt har många hästar inte tillgång till vatten i hagen av praktiska skäl. Eftersom vildhästar dricker relativt sällan kan det tyckas onödigt att erbjuda hästen vatten dagtid i hagen under den kalla årstiden.

Det man måste tänka på är att vildhästarnas foder innehåller mer vatten än de flesta fodermedel som används till tamhästar under vintern. Torrsubstanshalten i gräs ligger runt 15-20% och den kan vara något högre i förvuxet gräs. Jämfört med en tamhäst som äter hö får vildhästen automatiskt i sig runt fyra gånger mer vatten med fodret. Ju torrare fodret är desto mer måste hästen dricka för att kompensera.


Fodret måste blötas upp med saliv, magsaft och tarmsaft och när dessa vätskor utsöndras i samband med att hästen äter minskar hästens plasmavolym. Detta gör att hästen känner sig törstig och i försök har det visat sig att tamhästar dricker mest under och tre timmar efter utfodring.


Brist på vatten i samband med utfodring av torrt foder kan göra att tarminnehållet blir för trögflytande och man riskerar förstoppning och kolik som följd. Kolik är betydligt vanligare under vintern än under sommaren.

I en liten undersökning gjord av en hippologstudent visade det sig att vissa hästar kan dricka betydligt mindre om de bara har tillgång till vatten delar av dygnet jämfört med om de har fri tillgång.


På vintern dricker hästarna dessutom mindre om vattnet är kallt jämfört med om det är tempererat. Det är därför ännu viktigare att inte begränsa hästarnas tillgång till vatten över dygnet.


 

Av Nina och Sofia - 16 januari 2014 17:56
Ovido - Quiz & Flashcards