skogsmullarna

Alla inlägg den 18 januari 2014

Av Nina och Sofia - 18 januari 2014 18:06

Totto är faktiskt i ganska fint hull just nu, nästan så att jag kanske hade velat att han kunde gå upp några få kilon. Jag är av den som hellre har liiite extra hull på hästarna än att dom är för tunna. Man behöver ju lite att bygga muskler med! :)

Hur tycker ni han ser ut i hullet?

Av Nina och Sofia - 18 januari 2014 14:35


Ett litet klipp från i veckan när jag släppte Totto i sommarhagen:



 

Av Nina och Sofia - 18 januari 2014 10:35


Eller bär du din häst?

 

Elvira med sina kloka ord! HÄR hittar ni hennes blogg!


Vi vill inte ha ett skjutande steg (överst på bilden under) när vi rider, även om det gärna blir så. Däremot vill vi söka efter ett bärande steg (nederstpå bilden under), med andra ord; vi vill att hästen bär sig själv. Så länge som vågen pekar neråt mot bogarna kommer vi aldrig få en häst som går med bärkraft, eftersom bärkraften ligger i bakkärran. Det är också kruxet med att hålla konstant kontakt i hästens mun - man lägger då automatiskt hästen på bogarna. Hästen får ett femte ben i munnen (ryttarens hand) och använder sig då av den att stödja sig på. Med det säger jag inte att det är fel att rida med stöd i hästens mun, var och en gör precis som den vill. Däremot så gör man det möjligen svårare för sig själv om man väljer att ha mycket häst i handen, eftersom resultatet av det med största sannolikhet är en framtung häst.


 



En vanlig missuppfattning är att hästen bara hamnar på bogarna när den går lång och låg, så är inte fallet. Visst hamnar den lätt på bogarna när den går lång och låg, men den kan lika väl lägga fram tyngden även om den går högt buren. Halsens position spelar inte någon större roll i det hela, vad som är viktigt är att veta om hästen går med skjutkraft eller bärkraft. På bilden under ser ni Elvira och Zito, där han tydligt ligger på bogen trots att han inte har nosen i backen. Kan ni se själva?


 


 Plötsligt blir det väldigt tydligt, eller hur? Det är faktiskt inte svårare än så; "åt vilken ände tippar vågen?". I detta fallet framåt.
 
Här under ser ni en bild som på Alexandra (hennes blogg hittar ni HÄR!). Där kan vi tyda att hästen lägger vikten bakåt, trots att den inte går högt samlad. Vågen tippar bakåt = vikten ligger i bakkärran.
 
 
 
 
Det är fysiskt omöjligt för en häst att lägga bak vikten samtidigt som när den ligger på bogarna. Precis som att det är fysiskt omöjligt för oss människor att stå på alla fyra och ha vikten bak-neråt, på samma gång som vi tynger framåt och får vikten på axlarna. Jag tycker att ni ska ställa er på alla fyra på golvet, här och nu, och experimentera lite själva! Då kommer ni troligen märka att det går utmärkt att böja på nacken och höja ryggen även om vikten ligger på ert framparti, men att den önskvärda formen först kommer komma när ni tynger bakåt och vinklar ert bäckenben. Förhoppningsvis kommer ni också känna att ryggen välvs, magmusklerna spänns och att nacken följer med i en båge som resultat av tyngden i bakdelen. Det är vi vill att hästen ska jobba!
 

Här finner ni youtube filmer med instruktioner om olika selar att använda till longering; Longerings rope och Pessoa sele.
 
Printscreen från dessa longeringssystem:
   
 
Alla ska såklart kunna använda vilken utrustning de vill och rida så som de själva tycker är bra. Viktigt är dock att man baserar sina val på kunskap, precis som med allt annat. Innan man rider med en viss typ av bett bör man sätta sig in i hur och varför det funkar, precis som att det är viktigt att veta var en repgrimma trycker på hästen och hur man lägger upp en foderstat. Jag säger inte till någon hur den ska göra, men jag kan åtminstone säga som så; jag väljer att inte lägga hästen i handen och jag skrotar min pessoasele sedan jag förstod hur det faktiskt fungerar. Hur ni vill göra är upp till er!
 
 
 

Ovido - Quiz & Flashcards