skogsmullarna

Alla inlägg den 5 januari 2014

Av Nina och Sofia - 5 januari 2014 20:57


Någon som är intresserad av en pressentation av mina hästar? :)


 



Av Nina och Sofia - 5 januari 2014 20:43


Texten är lånad av: Alexandra

 
Man kan ju fråga sig vad en graman egentligen är, mer än läderremmar för ungefär tvåhundra spänn. Gramanen används ju för att hjälpa hästen att gå i rätt form, och ska bara ta emot när hästen tar upp huvudet, och på så vis bli en vägledning för hästen. Den fästes som ni vet oftast i sadelgjorden, löper mellan frambenen, vidare genom bettringen och sedan vidare till ryttarens hand.

Med andra ord hjälper gramanen med att sänka hästens huvud, och det är därför man ofta hör att gramanen bara ska användas av erfarna ryttare och på väldigt svårridna hästar eftersom det är väldigt lätt att tvinga hästen till att placera huvudet med en graman. Med andra ord placerar gramanen huvudet, men gör ingenting med bakbenen som egentligen är det som faktiskt är grunden för vad för form hästen kommer bära sig i. Gramanen hjälper hästen alltså inte att gå i form, utan enbart att sänka huvudet - vilket kan vara ett hjälpmedel, om man nu enbart behöver ett hjälpmedel för att sänka hästens huvud.

När man sätter på en häst en graman så faller hästen gärna naturligt på bogen för att ge efter för gramanen, och i och med detta kommer den att förlora bakbenen. Även om ryggen lyfts när hästen går med huvudet nedåt så kommer hästen fortfarande tappa bakbenen då hästen går undan för trycket, lägger sig på bogen och därför börjar använda mer skjutkraft istället för bärkraft. För att bara snabbt flika in vad skillnaden på ett bärande bakbensteg och ett skjutande är så kan man enkelt tänka sig att när hästen vinklar sitt bäcken bakåt och "sätter sig" på rumpan (i samling exempelvis) så kommer hästen börja kliva mer under sig än bakom sig, varpå den kommer använda mer ytan framför hoven och benets neutrala ställning om hästen bara står jämfota rakt upp och ned. När hästen lägger sig på bogen börjar skjutkraften aktiveras, och när hästen lägger vikten bakåt så bogen lättar, då aktiveras bärkraften. Enkelt förklarat kan man tänka sig det hela som en gungbräda.
 
 
Folk använder iderligen gramanen för att få hästen att gå i form, vilket oftast stjälper mycket mer än vad det hjälper. Överlag brukar hästar hitta en bättre form med mindre hjälpmedel då hästarna då har större chans att hitta en bekväm form själv. Därmed blir formen oftast starkare och mer harmonisk i längden.

Jag har aldrig sett en häst som haft graman i syfte att bara få igenom sista delen i formgivningen. De absolut flesta hästar (om inte alla) hamnar på bogen, tappar bakbenen och tar in huvudet för att slippa obehaget från bettet som vid för mycket kontakt bildar ett tryck över lanerna och vid ett delat bett även i gommen. Med gramanen dras även hästens huvud neråt, varpå hästen gärna dyker ner och bakom hand.

När man rider med graman kan man enkelt tvinga ner hästens huvud och få den att knäcka av i nacken så halsen välvs. Fint? Kanske om man nu bara vill ha en häst på kröker på nacken, men i längden kommer den gå sönder. Hästen kommer aldrig förflytta sin vikt bakåt bara för att man rider med en graman!
 

Jag har fått låna bilder på Elvira när hon red sin förra foderhäst Zito med graman. Här ser man precis det som de tecknade bilderna visar. Hästen lägger sig på bogen och tappar bakbenen. Zito sänker och kröker nacken, men någon bärig form är det inte tal om.
 
Här travar Zito på och länger stegen, men han ligger på bogen och ni ser att han bara använder sin skjutkraft. Vid x:et kommer han antagligen sätta ner sin hov. Bakom den bakre linjen vid höften finner vi skjutkraften, och framför linjen vid höften finner vi bärkraften. Även om han kommer sätta ner sin hov framför linjen så använder han nästan bara påskjut som ni kanske ser. Ett bärande steg är tvärt om: har mer bärkraft än påskjut. Ett steg har alltid båda delar, men kan ha mer av det ena, eller det andra.

Samma sak ser vi här, men här i kortare trav. Zito ligger och hänger på bogen och bygger på sin underhals eftersom hans bakben inte bär och därmed kan bygga en överlinje hos honom. Även om han här egentligen skulle använda mer bärkraft om han gått i en biomekanisk form så använder han ändå mest skjutkraft. På båda bilderna har han antagligen även ett obehagligt tryck över lanerna i munnen.

Som ni märker är det otroligt lätt att missbruka en graman. Jag tror inte någon någonsin skulle göra det med vilje, men alla har vi missbrukat något någon gång utan att vi kanske förstod det då. Dessutom är gramanen en extra rem som kan besudla hästen på sin frihetskänsla. Tänk dig själv att ha en massa remmar på dig själv som ska spännas hit och dit!

Oavsett hur eller vad man håller på med så har vi alla samma vilja - att jobba med en häst som är glad och hållbar. Att hästen inte känner sig instängd är då förstås viktigt. En del hästar skiter i om de har en extra rem, andra är väldigt känsliga för det. Dock bryr sig faktiskt alla hästar, men många orkar inte protestera. Precis som vi människor kan de vända sig innåt och hålla tyst, även om de skulle vilja skrika - och det gäller allt!

Dessutom är det som såhär, att en skolad häst kan bära sig, och då finns det inte behov av en graman. Är hästen inte stark nog att bära sig rätt så kan ingen hjälptygel göra det åt den heller. Musklerna och mjukheten finns i så fall inte där än, så enkelt är det. Med andra ord finns det egentligen ingen anledning att använda sig av en graman, om man inte envisas bara för sakens skull. Gramanen hjälper inte hästen att gå i form. Gramanen sänker enbart hästens huvud, vilket lätt kan få bieffekter där hästen börjar gå fel och inte i en harmonisk form.

Här är ser ni även Alba röra sig fritt med bogfrihet och bärkraft. Hon illusterar fint hur formen börjar bakifrån, och med detta kommer hon kunna börja skolas till en bärig formgivning.
 

Också i fri skritt är bakbenen aktiva och bogen lätt på en häst som kommit en bit i sin utbildning.
 
 
 

Av Nina och Sofia - 5 januari 2014 15:17

I fredags så kom min sadel och jag provade den igår :) den va som jag väntat lite lång. Men de är ju inte själva sittytan som är för lång utan bakdelen och padden. Det är ju ingen bom så det kan ju inte skada honom. Risken för skav finns men jag hoppas det går bra. Den ska ju bara användas tills han kommit i bättre form. Då ska jag skaffa en westernsadel med bom. Men det är så trist att behöva byta hela tiden när de ändras i och med inridning och bantning.
Han tyckte att sadeln var lite läskig bara vid åsynen av den. Men han accepterade ändå att ha den på ryggen även om han blev lite spänd och unghäst fjantig.

Idag så testade jag igen att hänga på honom. Första försöken så höll min sambo lite dåligt i han så han fick möjligheten att bocka iväg. Men när sambon kommit på hur han behövde göra så gick det otroligt smärtfritt. Jag "hoppade" upp och ner några gången och hängde en liten stund varje gång. Sedan så tog vi försiktigt ett steg i taget medan jag hängde. Till slut gick vi ett halvt varv i korallen och sedan avslutade vi. Han va så duktig och det va så kul!

Av Nina och Sofia - 5 januari 2014 08:43

Ibland måste vi ryttare rida på vägar för att ta oss till och från skog.
Respektera och tänk på hästen som det djur den är, flyktdjur! Det är inte alltid bilen som kan göra en häst rädd vid möte utan även saker bredvid vägen! Ta dig några extra sekunder på att köra försiktigt förbi så slipper hästen, ryttaren eller DU dö. För en 500 kg häst i fronten vill väl ingen ha. Vi har rätt enligt lag att vistas på väg, så det är bara att respektera!

Ovido - Quiz & Flashcards