skogsmullarna

Alla inlägg den 17 januari 2014

Av Nina och Sofia - 17 januari 2014 19:44


 


På Ridskolan Strömsholm finns 220 hästar uppstallade. Anläggningen för aktiv grupphästhållning har plats för 24 hästar och gör det möjligt för hästarna att röra sig fritt i flock. Utfodringen sker individanpassat på ett sätt som återspeglar hästars naturliga dygnsrytm.

Anläggningen blir ett bra komplement till våra andra hästhållningssystem här på RS och det finns ett behov av att få mer erfarenhet av att hålla hästar på detta sätt. De nya erfarenheterna kommer att tas väl tillvara genom studier och forskning. Det är också viktigt att våra elever och studenter kommer i kontakt och utbildas inom olika hästhållningssystem, säger Jonas Johnson, stallchef på Ridskolan Strömsholm, i ett pressmeddelande.



Ser fram emot den framtida forskningen! :)

Av Nina och Sofia - 17 januari 2014 19:29


 


En hästtränare med OS-meriter riskerar att beläggas med djurförbud. På kort tid har kvinnan blivit fråntagen sex av sina hästar.

 

Länsstyrelsen har nu beslutat att hästarna ska säljas.


Den 5 december omhändertogs tre ponnyer i Hässleholmstrakten och den 20 december tog polisen hand om tre hästar, som stod uppställda på en gård i Stehagstrakten. Enligt kvinnans egen meritlista har hon omfattande internationell erfarenhet som hästtränare samt har tränat svenska landslagshästar inför ett OS.


I tisdags gjorde länsstyrelsen en ny kontroll, denna gång på en gård i Billingetrakten. Där fanns 14 hästar. Av dessa ska drygt hälften tillhöra kvinnan, medan övriga ägs av hennes dotter, vilket komplicerar myndigheternas arbete.

Den 19 december gjordes en kontroll i Höörstrakten, där fyra av kvinnans hästar fanns i ett stall med omfattande skaderisker.
– Det var på håret att vi även omhändertog hästarna utanför Höör, men de hann flyttas, säger Jenny Persson, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen.


I Höörsfallet fanns hästarna hos en äldre dam, som själv uppgav att hon på grund av allergi inte kan ha med hästar eller deras foder att göra. Djurskyddsinspektören förstår inte upplägget bakom att den erfarna tränaren placerar hästar i stall runt om i Skåne.

Vår uppfattning är att hon överger hästarna. Det verkar som att hon förlitar sig på att stallägarna känner sympati och tar hand om djuren, säger Jenny Persson.
– Det handlar inte om några värdefulla hästar, utan om ohanterade ponnyer som nog är väldigt svårsålda.


Efter de dubbla omhändertagandena överväger länsstyrelsen att belägga kvinnan med djurförbud. Redan 2003 förbjöd myndigheten kvinnan att äga mer än tio hästar som är över ett år gamla. Det var efter samtal med stallets ägare som länsstyrelsen fattade beslut om att ta hästarna vid Stehag. Stallägaren har uppgett att hästägaren hyrde tre boxar och i ett avtal hade tagit på sig att stå för all skötsel, utfodring och tillsyn.


Detta fungerade inte, utan stallägaren blev själv tvungen att gödsla ut, fodra och släppa ut hästarna i hagen.
Inspektörerna har misslyckats med att få tag på ägaren på telefon och har istället informerat henne via sms om bristerna i djurhållningen.

Hästägaren brukar dock inte höra av sig på sms eller mejl förrän besluten är verkställda.
– Jag har aldrig pratat med henne, och jag tror inte heller att någon av mina kolleger har gjort det, säger Jenny Persson.


Länsstyrelsen har gjort bedömningen att hästarna är utsatta för lidande, eftersom de lämnas utan tillsyn och foder.
Myndigheten ser det som utsiktslöst att hästarnas förhållande kommer att förbättras, och därför var omhändertagandena nödvändiga.


I det senaste beslutet betonas att ett omhändertagande enligt djurskyddslagen kan göras om ett djur har övergivits eller av annan anledning lämnats utan tillsyn under längre tid. Man behöver inte invänta några mer påtagliga tecken på att djuret lider innan ingripandet sker.

 

Ovido - Quiz & Flashcards