skogsmullarna

Alla inlägg under januari 2014

Av Nina och Sofia - 18 januari 2014 10:35


Eller bär du din häst?

 

Elvira med sina kloka ord! HÄR hittar ni hennes blogg!


Vi vill inte ha ett skjutande steg (överst på bilden under) när vi rider, även om det gärna blir så. Däremot vill vi söka efter ett bärande steg (nederstpå bilden under), med andra ord; vi vill att hästen bär sig själv. Så länge som vågen pekar neråt mot bogarna kommer vi aldrig få en häst som går med bärkraft, eftersom bärkraften ligger i bakkärran. Det är också kruxet med att hålla konstant kontakt i hästens mun - man lägger då automatiskt hästen på bogarna. Hästen får ett femte ben i munnen (ryttarens hand) och använder sig då av den att stödja sig på. Med det säger jag inte att det är fel att rida med stöd i hästens mun, var och en gör precis som den vill. Däremot så gör man det möjligen svårare för sig själv om man väljer att ha mycket häst i handen, eftersom resultatet av det med största sannolikhet är en framtung häst.


 



En vanlig missuppfattning är att hästen bara hamnar på bogarna när den går lång och låg, så är inte fallet. Visst hamnar den lätt på bogarna när den går lång och låg, men den kan lika väl lägga fram tyngden även om den går högt buren. Halsens position spelar inte någon större roll i det hela, vad som är viktigt är att veta om hästen går med skjutkraft eller bärkraft. På bilden under ser ni Elvira och Zito, där han tydligt ligger på bogen trots att han inte har nosen i backen. Kan ni se själva?


 


 Plötsligt blir det väldigt tydligt, eller hur? Det är faktiskt inte svårare än så; "åt vilken ände tippar vågen?". I detta fallet framåt.
 
Här under ser ni en bild som på Alexandra (hennes blogg hittar ni HÄR!). Där kan vi tyda att hästen lägger vikten bakåt, trots att den inte går högt samlad. Vågen tippar bakåt = vikten ligger i bakkärran.
 
 
 
 
Det är fysiskt omöjligt för en häst att lägga bak vikten samtidigt som när den ligger på bogarna. Precis som att det är fysiskt omöjligt för oss människor att stå på alla fyra och ha vikten bak-neråt, på samma gång som vi tynger framåt och får vikten på axlarna. Jag tycker att ni ska ställa er på alla fyra på golvet, här och nu, och experimentera lite själva! Då kommer ni troligen märka att det går utmärkt att böja på nacken och höja ryggen även om vikten ligger på ert framparti, men att den önskvärda formen först kommer komma när ni tynger bakåt och vinklar ert bäckenben. Förhoppningsvis kommer ni också känna att ryggen välvs, magmusklerna spänns och att nacken följer med i en båge som resultat av tyngden i bakdelen. Det är vi vill att hästen ska jobba!
 

Här finner ni youtube filmer med instruktioner om olika selar att använda till longering; Longerings rope och Pessoa sele.
 
Printscreen från dessa longeringssystem:
   
 
Alla ska såklart kunna använda vilken utrustning de vill och rida så som de själva tycker är bra. Viktigt är dock att man baserar sina val på kunskap, precis som med allt annat. Innan man rider med en viss typ av bett bör man sätta sig in i hur och varför det funkar, precis som att det är viktigt att veta var en repgrimma trycker på hästen och hur man lägger upp en foderstat. Jag säger inte till någon hur den ska göra, men jag kan åtminstone säga som så; jag väljer att inte lägga hästen i handen och jag skrotar min pessoasele sedan jag förstod hur det faktiskt fungerar. Hur ni vill göra är upp till er!
 
 
 

Av Nina och Sofia - 17 januari 2014 19:44


 


På Ridskolan Strömsholm finns 220 hästar uppstallade. Anläggningen för aktiv grupphästhållning har plats för 24 hästar och gör det möjligt för hästarna att röra sig fritt i flock. Utfodringen sker individanpassat på ett sätt som återspeglar hästars naturliga dygnsrytm.

Anläggningen blir ett bra komplement till våra andra hästhållningssystem här på RS och det finns ett behov av att få mer erfarenhet av att hålla hästar på detta sätt. De nya erfarenheterna kommer att tas väl tillvara genom studier och forskning. Det är också viktigt att våra elever och studenter kommer i kontakt och utbildas inom olika hästhållningssystem, säger Jonas Johnson, stallchef på Ridskolan Strömsholm, i ett pressmeddelande.



Ser fram emot den framtida forskningen! :)

Av Nina och Sofia - 17 januari 2014 19:29


 


En hästtränare med OS-meriter riskerar att beläggas med djurförbud. På kort tid har kvinnan blivit fråntagen sex av sina hästar.

 

Länsstyrelsen har nu beslutat att hästarna ska säljas.


Den 5 december omhändertogs tre ponnyer i Hässleholmstrakten och den 20 december tog polisen hand om tre hästar, som stod uppställda på en gård i Stehagstrakten. Enligt kvinnans egen meritlista har hon omfattande internationell erfarenhet som hästtränare samt har tränat svenska landslagshästar inför ett OS.


I tisdags gjorde länsstyrelsen en ny kontroll, denna gång på en gård i Billingetrakten. Där fanns 14 hästar. Av dessa ska drygt hälften tillhöra kvinnan, medan övriga ägs av hennes dotter, vilket komplicerar myndigheternas arbete.

Den 19 december gjordes en kontroll i Höörstrakten, där fyra av kvinnans hästar fanns i ett stall med omfattande skaderisker.
– Det var på håret att vi även omhändertog hästarna utanför Höör, men de hann flyttas, säger Jenny Persson, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen.


I Höörsfallet fanns hästarna hos en äldre dam, som själv uppgav att hon på grund av allergi inte kan ha med hästar eller deras foder att göra. Djurskyddsinspektören förstår inte upplägget bakom att den erfarna tränaren placerar hästar i stall runt om i Skåne.

Vår uppfattning är att hon överger hästarna. Det verkar som att hon förlitar sig på att stallägarna känner sympati och tar hand om djuren, säger Jenny Persson.
– Det handlar inte om några värdefulla hästar, utan om ohanterade ponnyer som nog är väldigt svårsålda.


Efter de dubbla omhändertagandena överväger länsstyrelsen att belägga kvinnan med djurförbud. Redan 2003 förbjöd myndigheten kvinnan att äga mer än tio hästar som är över ett år gamla. Det var efter samtal med stallets ägare som länsstyrelsen fattade beslut om att ta hästarna vid Stehag. Stallägaren har uppgett att hästägaren hyrde tre boxar och i ett avtal hade tagit på sig att stå för all skötsel, utfodring och tillsyn.


Detta fungerade inte, utan stallägaren blev själv tvungen att gödsla ut, fodra och släppa ut hästarna i hagen.
Inspektörerna har misslyckats med att få tag på ägaren på telefon och har istället informerat henne via sms om bristerna i djurhållningen.

Hästägaren brukar dock inte höra av sig på sms eller mejl förrän besluten är verkställda.
– Jag har aldrig pratat med henne, och jag tror inte heller att någon av mina kolleger har gjort det, säger Jenny Persson.


Länsstyrelsen har gjort bedömningen att hästarna är utsatta för lidande, eftersom de lämnas utan tillsyn och foder.
Myndigheten ser det som utsiktslöst att hästarnas förhållande kommer att förbättras, och därför var omhändertagandena nödvändiga.


I det senaste beslutet betonas att ett omhändertagande enligt djurskyddslagen kan göras om ett djur har övergivits eller av annan anledning lämnats utan tillsyn under längre tid. Man behöver inte invänta några mer påtagliga tecken på att djuret lider innan ingripandet sker.

 

Av Nina och Sofia - 16 januari 2014 20:13


När det är vinter och kallt har många hästar inte tillgång till vatten i hagen av praktiska skäl. Eftersom vildhästar dricker relativt sällan kan det tyckas onödigt att erbjuda hästen vatten dagtid i hagen under den kalla årstiden.

Det man måste tänka på är att vildhästarnas foder innehåller mer vatten än de flesta fodermedel som används till tamhästar under vintern. Torrsubstanshalten i gräs ligger runt 15-20% och den kan vara något högre i förvuxet gräs. Jämfört med en tamhäst som äter hö får vildhästen automatiskt i sig runt fyra gånger mer vatten med fodret. Ju torrare fodret är desto mer måste hästen dricka för att kompensera.


Fodret måste blötas upp med saliv, magsaft och tarmsaft och när dessa vätskor utsöndras i samband med att hästen äter minskar hästens plasmavolym. Detta gör att hästen känner sig törstig och i försök har det visat sig att tamhästar dricker mest under och tre timmar efter utfodring.


Brist på vatten i samband med utfodring av torrt foder kan göra att tarminnehållet blir för trögflytande och man riskerar förstoppning och kolik som följd. Kolik är betydligt vanligare under vintern än under sommaren.

I en liten undersökning gjord av en hippologstudent visade det sig att vissa hästar kan dricka betydligt mindre om de bara har tillgång till vatten delar av dygnet jämfört med om de har fri tillgång.


På vintern dricker hästarna dessutom mindre om vattnet är kallt jämfört med om det är tempererat. Det är därför ännu viktigare att inte begränsa hästarnas tillgång till vatten över dygnet.


 

Av Nina och Sofia - 16 januari 2014 17:56
Av Nina och Sofia - 15 januari 2014 20:07


Vad vill vi uppnå med att få hästen att gå i form egentligen? Vi lär oss att bakdelen ska ta med vikt och att huvudet på hästen ska böjas och att ryggen ska "jobba", men hur funkar detta egentligen i hästens kropp och vad gör man lätt för fel när man inte riktigt vet vad man ska uppnå och varför?

 

Jo, såhär funkar det i hästens kropp......Hästens rygg är uppdelad i olika ryggkotor. Den främre delen som börjar ungrefär innanför bogbladet och går till sista revbenet, kallas bröstryggen och består av 18 ryggkotor som alla är förankrade i revben. Därför blir denna del stadig och orörlig nog för oss ryttare att sitta på. Efter bröstryggen kommer ländryggen, som består av 6 kotor och därefter korskotorna , som är fem stycken och ryggraden avslutas med svanskotorna. Ända från halskota nummer fyra (i förlängningar) går ryggmuskeln ända bak till höftknölen (tuber coxae) där den fäster in. Alltså når vi hela hästen via ryggmusklen, eftersom den är förankrad både i bakdel och hals. För att hästen ska klara av att vi sitter på den måste den tränas till att bära ryttaren med sina ryggmuskler, och inte direkt på skelettet.

 

Här kommer den stora byggstenen in i bilden - nämligen bröstryggen! Det är härpå vi sitter och det är här hästen får störst påverkan i tidigt stadie. Det allra viktigaste för hästen är att inte spänna bröstryggen! Genom att vi mjukt får hästen att söka bettet framåt nedåt och på så vis sänka huvudet neråt så kommer den samtidigt att höja bröstryggen. Hästen går inte på bogarna då, förutsatt att den inte är bakhalt och väljer att avlasta bakbenen eller har en för okunnig ryttare på ryggen.

 

Hästen ska under minst ett års tid - ibland två- gå i låg/rund form för att stärka sin bröstrygg. Därefter ska en största delen av träningen ligga i låg/rund form även i fortsättningen. Varför då? Jo, när hästen har stärkt upp sin bröstrygg så kommer den helt självmant att börja lyfta sin framdel med den. Vi säger att hästen "höjer manken", men det som händer är att hästen är så stark i sin brösrygg att den kan börja hålla upp sin bröstkorg med ryggen. Automatiskt då sänker hästen höfterna och ser mer "samlad" ut. Känslan i ridningen är att man som ryttare hamnar i uppförsbacke och lyfts upp av hästens främre del. Och det är ju precis vad som hänt, men det är inte huvudet som har lyfts utan bröstryggen som lyfts upp av bröstryygen! Precis som vi människor när vi står böjda och reser oss upp, lyfter hela vår överdel med bröstryggen.

 

En häst som arbetar med stark och avslappnad bröstrygg låter benen pendla utan särskilt mycket muskelstyrka och kan fjädra av sitt steg, alltså bli mer hållbar. Om jag som alltför ivrig ryttare tar upp hästens huvud, för att "få upp formen" på den kommer bröstryggen iställes sänkas och spännas! Alltså vad vi inte vill. Om bröstryggen spänns och sänks så ökar trycket på hästens ryggkotor plus att hästen kommer börja använda mer muskelstyrka för att skjuta på med bakbenen och landa mer stumt på sina framben från den spända ryggen. Alltså ökar risken för skador.

 

Våga rida länge och ofta i låg/rund form. Alla hästar har olika form som passar deras exteriör och rörelse, det finns inte en form bara, för den är individuell för hästen! Huvudsaken är att hästen kan arbeta med lågt/runt huvud, höjd bröstrygg och avslappnad! Då kan den bli lösgjord och stark och sakta men säkert under flera års uppbyggnad öka sin förmåga till att "samla" sig och lyfta sin framdel med ryggen. Skulle hästen vara motvillig i detta arbete så kolla upp den hos en bra, nogrann veterinär så den inte har en hälta eller problem i ryggen som hindrar den. Tänk också på att en bra sadel är viktigt och att du som ryttare är mjuk i sätet och inte trycker ner dig på ryggen, för då spänner hästen bara tillbaka och får ont.

 

Och viktigast av allt, ge hästen tid att träna upp sig med varierad träning och glöm inte att det ska inte bara vara kul att vara ryttare, det ska vara kul att vara häst också!

 

 
Skriven av: Helene stridbeck.

Av Nina och Sofia - 15 januari 2014 14:22


 

Nej, jag har inte kunnat låta bli att inte greja med Zäta ;)

Jag har nu bytt metod då den lugna försiktiga inte riktigt fungerade.
Igår lät jag han trava i corallen aå han blev trött! Sedan gjorde jag helt enkelt som weternfolk brukar, kort kort vänstertygel och foten i stigbygeln och hävde mig upp till hängande position. Det gick så mycket bättre än när jag blev upplyft och sambon höll!! Han backade ett steg en gång. Annars va han helt stencool.

Idag gjorde jag samma sak men utmanade mer genom att lägga knät på rumoan osv. Han va helt avslappnad så jag la över benet och där satt jag på honom! Han stod blickstill och va jätteduktig :)

Filmade med mobilen på staketet men den hann dö innan jag satte mig på honom.


Nina

Av Nina och Sofia - 14 januari 2014 18:16


Här är skydden jag köpte till Mimmi för någon vecka sedan! Hon är väldigt fin i brunt. Hoppas dom passar, har inte prövat dom än. :)


 


Ovido - Quiz & Flashcards